https://trtr.ee/wp-content/uploads/2024/09/TRTR_webbg_1920x400px_5.png

Uudised


Kai kunstikeskuses avatav näitus vaatleb konstruktiivsust kunsti kaudu

pp/kk/e.l.e.l. by Anu Almik

2/10/2024

Laupäeval, 5. oktoobril avatakse Kai kunstikeskuses 9. Tallinna rakenduskunsti triennaali peanäitus „Konstruktiivsuse õrnad jooned“. Tänavuse triennaali fookuses on kunstnikud Balti- ja Põhjamaadest, kes esitlevad oma nägemust sellest, mil moel võib konstruktiivsus avalduda kunstis ja olla selle kaudu abiks ka elus.

Näituse kuraator on Maret Sarapu, kes valis 28 osalevat kunstnikku või kunstnike kooslust välja avatud konkursile laekunud 470 ettepaneku seast.

„Soovisin esile tuua, millised on kunsti võimalused käsitleda ka raskemaid teemasid, pakkuda lohutust, lootust ja uusi vaatenurki,” kirjeldas Maret Sarapu teemavalikut. “Mind huvitas, kuidas olla nii kunstis kui ka elus laiemalt loov ja lahendustele suunatud, eksperimenteeriv ning avatud uuele.”

Kuraatorit paelus ka käelise tegevuse maandav roll. „Rakenduskunstide ja käelise tegevuse poole pöördutakse sageli maanduse otsimiseks. Nn kätega mõtlemine aitab intuitiivselt jõuda lahendusteni, mis ei pruugi verbaalses või abstraktses mõtlemises esile tulla,“ sõnas ta.

Näitusele valitud loojaid ühendab tema sõnul mängulisus ja katsetamisjulgus, aga ka värske ning hooliv pilk materjalile ja selle elukaarele. Samuti on kuraatori sõnul palju tunda muret kestlikkuse ja selle pärast, kuidas hoida inimest ning tema vaimset tasakaalu.

Näitus „Konstruktiivsuse õrnad jooned“ on Kai kunstikeskuses avatud 5.10.2024–16.02.2025. Kai kunstikeskus on avatud kolmapäevast pühapäevani kell 12–18.

Giiditurid näitusel toimuvad 5.10 algusega kell 12 ja järgmistel kuupäevadel algusega kell 14: 26.10 (koolivaheaja eri!), 9.11, 23.11, 7.12, 11.01, 25.01 ja 15.02.

Rakenduskunsti triennaali saadab ka kirev satelliitprogramm 20 sündmusega, täpsem ülevaade toimuvast siin.

9. Tallinna rakenduskunsti triennaali peanäitusel esindatud kunstnikud on: Karin Roy Andersson (Rootsi), Riikka Anttonen (Soome), Ieva Baltrėnaitė-Markevičė (Leedu), Sofia Björkman (Rootsi), Per Brandstedt (Rootsi), Vincent Dumay (Rootsi), Signe Fensholt (Taani), Hanne Haukom (Norra), Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė (Leedu), Liisa Hietanen (Soome), Kati Kerstna (Eesti), Lauri Kilusk (Eesti), Karel Koplimets (Eesti), Arja Kärkkäinen (Soome), Krista Leesi (Eesti), Alves Ludovico (Soome), Jennie McMillen (Rootsi), Anda Munkevica (Läti), Kadi Pajupuu (Eesti), Anu Penttinen (Soome), Tiina Puhkan (Eesti), Saara Renvall (Soome), Vilde Rudjord (Norra), Taavi Teevet (Eesti), Margit Terasmees (Eesti), Ketli Tiitsar (Eesti), Linda Vilka (Läti) ning ühise teosega esindatud kunstnikud Ellisif Hals, Yuvia Maini ja Cassius Lambert (Rootsi ja Norra).

Näituse kujundas Kärt Maran ja seadsid üles Tõnu Narro, Mihkel Lember ja Arvi Anderson. Triennaali tänavuse graafilise disaini autor on Laura Pappa.

Tallinna rakenduskunsti triennaal on aastast 1997 toimuv rahvusvaheline kunstisündmus, mille eesmärgiks on aidata kaasa aktuaalsete teemadega tegeleva rakenduskunsti arengule. Triennaali korraldamist toetavad Eesti Kultuurkapital, Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet, DHL Express Estonia AS, OnTheGoSystems, Puumerkki, Raitwood ja MULL°.