1. PEANÄITUS

„Kogumise kunst“

23.11.2012–03.02.2013 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Kuraator: Love Jönsson (SWE)
Korraldajad: Ketli Tiitsar, Kristi Paap, Tiina Sarapu, Eeva Käsper, Kai Lobjakas (EST)
Näituse kujundus: 3+1 Arhitektid (Markus Kaasik, Karin Leht, Andres Ojari, Ilmar Valdur) (EST)
Graafiline kujundus: Tuuli Aule, Jaan Evart (EST)

Kunstnikud: A5 (Annika Pettersson, Adam Grinovich, Romina Fuentes) (SWE), Sayaka Abe (JPN / NLD), Linda al-Assi (EST), Marina Alekseeva (RUS), Brigitte Amarger (FRA), Maria Cristina Bellucci (ITA), Marian Bijlenga (NLD), Elisabeth Billander (SWE), Sofia Björkman (SWE), Alexander Blank (DEU), Frida Breife (SWE), Chun-Tai Chen (TWN), Yu-Fang Chi (TWN), David Clarke (GBR), Kristina Čyžiūtė (LTU), Gemma Draper (ESP), Asa Elmstam (SWE), Silke Fleischer (BEL), Hilde Foks (NLD), Warwick Freeman (NZL), Alexander Friedrich (DEU), Vita Geluniene (LTU), Hanna Hedman (SWE), Nils Hint (EST), Eszter Imre (SWE), Kazimieras Inčirauskas (LTU), Sergei Isupov (USA), Katy Jennings (GBR), Karin Johansson (SWE), Virginija Kirveliene (LTU), David Kiss (HUN), Eero Kotli (EST), Lisa Kröber (DEU), Teresa Lane (AUS), Kristiina Laurits (EST), Krista Leesi (EST), Jorge Manilla (MEX / BEL), Tuija Helena Markonsalo (FIN), Lylian & Katarina Meister (EST), Lot Moorrees (NDL), Kevin Morris (GBR), Laura Munteanu (ROU), Iris Nieuwenburg (NDL), Maarja Niinemägi (EST), Karin Karinson Nilsson (SWE), Nina Nisonen (FIN), Atelier Ted Noten (NDL), Jiun-You Ou (TWN), Monika Patuszynska (POL), Jane Perkins (GBR), Pauliina Pöllänen (NOR), Mah Rana (GBR), Kaire Rannik (EST), Uli Rapp (NDL), Christina Roos (SWE / USA), Deborah Rudolph (DEU), Jaanus Samma (EST), Constanze Schreiber (DEU), Karin Seufert (DEU), Peteris Sidars (LVA), Astrid Sleire (NOR), Bettina Speckner (DEU), Kari Steihaug (NOR), Michael Strand (USA), Tore Svensson (SWE), Anne Kristine Togstad (NOR), Terhi Tolvanen (FIN / NDL), Ingrid Unsöld (SWE), Maria Valdma (EST), Octave Vandeweghe (BEL), Hanneke van Hage (BEL), Nelly Van Oost (FRA), Edmund de Waal (GBR)

2012. aastal toimunud 6. Tallinna rakenduskunsti triennaali teema „Kogumise kunst“ töötas välja Love Jönsson Rootsist, kelle pikaajaline keskendumine nüüdisaegsele tarbekunstile ja disainile, tegevus kuraatori, kriitiku, lektori ja ajaloolasena ka rahvusvahelisel areenil on tähelepanuväärne. Valikut kutsuda kuraator väljastpoolt Eestit ajendas soov lisada üritusele rahvusvahelist mõõdet, laiendada nii kohalikke kui ka üldisi arusaamu tarbekunsti ja disaini mõtestamise võimalustest.

Love Jönsson: „Kogumine on üks inimtegevuse tahke, mis on jätkuvalt paeluv. Kogumisobjektiks võib olla mis tahes asi kasutatud argiesemetest kõige ihaldusväärsemate kunstiteosteni. Me kogume asju kui minevikku, nähes kogumises eluülesannet, või lihtsalt sellepärast, et ei saa teisiti. Iga kollektsioon loob sidemed kogutud esemete vahel, ent seab paika ka piirid selle kaudu, mis kogusse kuulub ja mis mitte. Seega suunab kogumine otsingutule – otseselt või kaudselt – asjadevahelistele suhetele. Pole vaja vist lisada, et see suunab ka meie tähelepanu inimkonna ja selle objektide vahelistele suhetele.“

Triennaali geograafiliste piiranguteta avalikul konkursil osales 515 kunstnikku, kokku 43 riigist. Nende hulgast valis viieliikmeline žürii välja 70 kunstnikku ja kutsus hiljem juurde viis kunstnikku. Lisaks triennaali põhinäitusele „Kogumise kunst“ toimus kolm satelliitnäitust „70 puuvillast kitlit“, „Kogumise kunst. Jagamise kunst“ ja „Corpus Container“ ning rahvusvaheline seminar ja kuntnike esitluspäev. Triennaali saatis mahukas kataloog.


Fotod: Ivar Veermäe

Laureaadid

GRAND PRIX – Gemma Draper (ESP)
II preemia – Karin Karinson Nilsson (SWE)
II preemia – Vita Gelūnienė (LTU)
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ostupreemia – Maarja Niinemägi (EST)
Eesti Kunstnike Liidu Auhind – Jaanus Samma (EST)
Kaido Ehasoo Auhind – Katarina and Lylian Meister (EST)
Ühingu Uus Ehe Auhind – Nils Hint (EST)

Žürii

Love Jönsson, kunstikriitik ja kuraator (SWE)
Monika Auch, kunstnik (NLD)
Morten Løbner Espersen, keraamik (DNK)
Kadri Mälk, ehtekunstnik ja õppejõud (EST)
Kai Lobjakas, kunstiajaloolane ja kuraator (EST)

2. SATELLIITNÄITUS

Marit Ilison
„70 puuvillast kitlit“

24.11.2012–03.02.2013 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi galerii

Projektis „70 puuvillast kitlit“ tegeleb autor Marit Ilison (EST) ümbritsevast keskkonnast pärit väärtuste ja infomüra omastamise temaatikaga, siin on põimunud nostalgia, mälestused, stereotüüpsed mõttemallid ning autori isiklikud eneseotsingud ja vaated elu olemusele. Projekti füüsiliseks väljenduseks on 70 ükshaaval käsitsi värvitud puuvillast kitlit gradatsioonis valgest küllastud tumelilla toonini.


Fotod: Jarmo Nagel

3. SATELLIITNÄITUS

„Kogumise kunst. Jagamise kunst“

23.11.2012–03.02.2013 Okupatsioonide muuseum

Kuraator: Tiina Sarapu
Näituse kujundus: Sylvia-Johanna Annus


Näitusel osalesid: Andra Jõgis, Anne Reinberg, Anneli Metsmaa, Birgit Pählapuu, Hans-Otto Ojaste, Heleri-Alexsandra Sits, Karin Kallas, Katarina Kotselainen, Kaupo Holmberg, Külli Nidermann, Liina Lõõbas, Marika Jylhä, Merle Visak, Niina-Anneli Kaarnamo, Pille Kaleviste, Rainer Kaasik-Aaslav, Sandra Allemann, Tatjana Kuusik, Urmas Lüüs, Veronika Anders

Näitusel esitatud tööd valmisid Eesti Kunstiakadeemia disainiteaduskonna magistrandide semestriprojekti käigus. Projektis osalesid üliõpilased tootedisaini, naha, tekstiili, keraamika, klaasi ning ehte- ja sepakunsti osakondadest. Näituse idee kasvas välja n-ö suure triennaali teemast „Kogumise kunst“ (kuraator Love Jönsson) ja seda on laiendatud kogumisega vastassuunalise, ent tihedalt seotud jagamise teemaga.


Fotod: Jarmo Nagel

4. SATELLIITNÄITUS

„Corpus Container“

24.11–11.12.2012 HOP galerii

Autorid: Rühmitused A5 ja OTSE! koostöös Steinbeisseriga

Corpus container on projekt, mis uurib inimest selle eri aspektides: meie suhtumist kehasse, isikusse, iseendasse, sisemisse ja välisesse. Inimese keha võib näha kui sadat triljonit rakku, kui organismi, 1,7 meetrit ainet või kui hinge asupaika. Meie vaatleme keha kui mahutit. Kus see algab ja lõpeb, kas meeled on inimese välispikendused või hoopis infot koguvad siseelundid. Corpus container on füüsilisi väljendusvahendeid kasutav näitus ja pidevas muutumises protsess. See teiseneb näituseaja kuludes sarnaselt inimesele. Nii nagu inimene, ei ole ka see muutumatu.


Fotod: Jarmo Nagel

https://trtr.ee/wp-content/uploads/2016/06/kataloog_012.jpg

Kataloog


Koostaja: Kristi Paap
Kujundus: Tuuli Aule, Jaan Evart
Tõlked: Antenna Translations OÜ ja Kristopher Rikken
Keeletoimetaja: Hille Saluäär
Trükikoda: Tallinna Raamatutrükikoda, Folger Art
Väljaandja: MTÜ Tallinna Rakenduskunsti Triennaali Ühendus

ISBN 978-9949-30-804-0
112 lehekülge (28 ⨯ 21,7 cm), kahe satelliitnäituse plakatid (49 ⨯ 35,3 cm, volditud)